A Mátyás Utcai Olvasókör épületének homlokzata.

2022. április 10.
Vetélkedő a Költészet Napja alkalmából

Dr. Berényi Károly fényképe. Dr. Berényi Károly április 14-i (23:50) Facebook bejegyzése.

Április 10-én egy szellemi vetélkedőn lehettem jelen a Mátyás utcai Olvasókörben, ahol 30 fő résztvevő emlékezett meg az idei Költészet Napjáról...

A vetélkedő szervezője, levezetője Kis Ernő volt, aki már két évtizede rendez hasonló műveltségi vetélkedőket. A magas színvonalról néhány korábbi alkalommal magam is megbizonyosodhattam, és most sem kellett csalódnom. Sokrétű, és nem éppen könnyű feladatokat kellett megoldania a hat vetélkedő csapat tagjainak. A költészet napjának időszerűsége miatt természetesen a feladatok a magyar irodalommal voltak kapcsolatosak. 8 különböző feladatkörből kerültek ki a megválaszolandó kérdések, melyeket csapatmunkával kellett megoldani.

Például a 36 db „Villámkérdés” között szerepeltek a következők is:
• Milyen irodalmi vonatkozása van Vizsolynak? – Károli Gáspár magyar nyelvű bibliája itt jelent meg 1590-ben,
• Kinek a fordításában jelentek meg az első Andersen mesék? – Szendrei Júlia,
• Melyik költőnk kérdezi, hogy Ki viszi át a szerelmet? – Nagy László, ....

Vagy a „Két könyv – ki az író?” című feladványból 20 féle volt. Például:
• Apák könyve, Zenga Zének – Vámos Miklós,
• Irgalom, A két Bólyai – Németh László
• Magyar Atom, Szent tehén – Moldova György...

Vagy a „Tíz szó- egy vers” feladatból 15 félére lehetett válaszolni. Például:
• keblemre, könnyeden, elhull, szívemben, leviszem, eldobod, bekötözni, könnyűimet, nevemet, eliramlik – Petőfi Sándor: Szeptember végén,
• Csend, epedő, fényre, romok, felleg, csarnok, visszamerengni, lebegő, bús, gyarapíts – Kölcsey Ferenc: Huszt...

A zsűri munkájában vettem részt Kisné Molnár Judit és Dr. Sípos Georgina társaságában. Édesapjának a vetélkedő szervezésében és a technikai feladatok megoldásában most is fontos segítsége volt fia, Kis Roland.

A vetélkedőn sokat tanultunk egymástól, és a végén mindenki nyertesnek érezhette magát. Mégis a kérdésekre adott helyes válaszok alapján kialakult egy sorrend a hat csapat között. Így a végén csak egy győztest hirdetett ki a Mátyás-utcai olvasókör elnök asszonya, de minden csapat kapott egy díszes oklevelet emlékbe.

Gyulafalviné Koncz Márta tanárnő saját és József Attila verseit is szavalta, valamint a program végén első verseskötetét dedikálta. Fejes Péter képviselőtársam szintén verset mondott és saját versét ő is felolvasta, amit a résztvevők nagy tetszéssel fogadtak.

Köszönjük a Költészet Napjának méltó megemlékezésére teremtett alkalmat a Kis családnak és a Mátyás-utcai Olvasókörnek!

A magyar költészet napja - illusztráció. A magyar költészet napja alkalmából rendezett vetélkedő képei. A magyar költészet napja alkalmából rendezett vetélkedő képei. A magyar költészet napja alkalmából rendezett vetélkedő képei. A magyar költészet napja alkalmából rendezett vetélkedő képei. A magyar költészet napja alkalmából rendezett vetélkedő képei. A magyar költészet napja alkalmából rendezett vetélkedő képei. A magyar költészet napja alkalmából rendezett vetélkedő képei. A magyar költészet napja alkalmából rendezett vetélkedő képei. A magyar költészet napja alkalmából rendezett vetélkedő képei. A magyar költészet napja alkalmából rendezett vetélkedő képei. A magyar költészet napja alkalmából rendezett vetélkedő képei. Gyulafalviné Koncz Márta: Csak egy gyertyányi fény című könyve. A magyar költészet napja alkalmából rendezett vetélkedőn kiosztott oklevél.

 Vissza a hírek, események listájához... 

Copyright © by Mátyás Utcai Olvasókör. All Rights Reserved.
HU-6800 Hódmezővásárhely, Mátyás utca 7. olvasokor[kukac]matyasutcaiolvasokor.hu
Copyright © by Ibituba.hu for Mátyás Utcai Olvasókör.