A Mátyás Utcai Olvasókör épületének homlokzata.

2022. augusztus 27.
Államalapítás ünnepe

Augusztus 20-a, államalapításunk és az új kenyér ünnepe.

Augusztus 20. az egyik legrégibb magyar ünnepnap: Szent István király napja, a keresztény magyar államalapítás, a magyar állam ezeréves folytonosságának emléknapja. Uralkodása idején I. István még augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony napját avatta ünneppé, ekkorra hívta össze Fehérvárra a királyi tanácsot és tartott törvénynapot. Élete végén a beteg király azon a napon ajánlotta fel az országot Szűz Máriának, s 1038-ban ő maga is azon a napon halt meg.

Az ünnepi dátumot Szent László király tette át augusztus 20-ra, mert 1083-ban ezen a napon, VII. Gergely pápa hozzájárulásával oltárra emeltette I. István (illetve még abban az évben fia, Imre, valamint Gellért püspök) relikviáit a székesfehérvári Bazilikában, ami szentté avatásával volt egyenértékű.

A kommunista rendszer számára az ünnep vallási és nemzeti tartalma miatt nem volt vállalható, de teljes megszüntetését vagy jelentéktelenné süllyesztését sem látta célszerűnek, és ahogy az a tisztán vallási ünnepek egy részével történt, inkább tartalmilag újította meg. Először az új kenyér ünnepének nevezték el augusztus 20-át, majd az új alkotmány hatályba lépését mint új - szocialista - államalapítást, 1949. augusztus 20-ra időzítették. Ezután 1949-1989 között augusztus 20-át az alkotmány napjaként ünnepelték. 1950-ben az Elnöki Tanács törvényerejű rendelete a Népköztársaság ünnepévé is nyilvánította.

További részletek  itt  olvashatók, a fenti szövegek is innen származnak.

Államalapító Szent István múlhatatlan érdemeinek felidézését követően Nagy Zoltán tiszteletes által megáldott kenyeret fogyasztottuk el. Ebéd mellett töltöttük a délutánt.

Az ünnepi hangulat, a jó társaság és a finom ételek kellemesen múlatták az időt. Az ünnepi hangulat, a jó társaság és a finom ételek kellemesen múlatták az időt. Az ünnepi hangulat, a jó társaság és a finom ételek kellemesen múlatták az időt. Az ünnepi hangulat, a jó társaság és a finom ételek kellemesen múlatták az időt. Az ünnepi hangulat, a jó társaság és a finom ételek kellemesen múlatták az időt. Az ünnepi hangulat, a jó társaság és a finom ételek kellemesen múlatták az időt.

 Vissza a hírek, események listájához... 

Copyright © by Mátyás Utcai Olvasókör. All Rights Reserved.
HU-6800 Hódmezővásárhely, Mátyás utca 7. olvasokor[kukac]matyasutcaiolvasokor.hu
Copyright © by Ibituba.hu for Mátyás Utcai Olvasókör.