A Mátyás Utcai Olvasókör épületének homlokzata.

2023. február 18.
Farsangi mulatság

Zenés, vacsorával egybekötött farsangi mulatság olvasókörünkben, jelmezes résztvevőkkel.

Az egybegyűlteket Bubikné Török Mária köszöntötte. A köszöntő után a Tóth Sámuelné a farsang eredetéről, a farsanghoz kapcsolódó szokásokról és hagyományokról beszélt:

„A farsang a vízkereszttől húshagyókedd éjfélig, a hamvazószerdával kezdődő nagyböjtig tartó időszak elnevezése. Nem kötődik hozzá jelentős vallási ünnep, alapvetően a gazdag néphagyományokra épül. A farsang csúcspontja a karnevál, valójában télbúcsúztató is. Számos városban ekkor rendezik meg a híres karnevált (riói karnevál, velencei karnevál).

Farsangvasárnap a farsangi időszak végén lévő farsang farkának első napja, gyakran ezen a napon tartották az asszonyfarsangot. Ezen a napon a nők korlátlanul ihattak, zeneszó mellett nótáztak, férfi módjára mulattak. Ezután húsvétig már tilos volt az esküvő, a tánc és a vigalom.

Eredetileg pogány "ünnephez" kötődő szokások Magyarországon már a középkorban meghonosodtak. A városi polgárság és a falvakban élők elsősorban a német hagyományokat vették át, míg a királyi udvarban és az arisztokrácia körében az itáliai és francia hatások érvényesültek. A farsang zajos mulatságait egy ősi hiedelem hívta életre. A középkorban azt hitték az emberek, hogy a tél utolsó napjaiban, amikor rövidek a nappalok és hosszúak az éjszakák, a Nap elgyengül és a gonosz szellemek életre kelnek. Vigalommal, jelmezes karneváli felvonulással, boszorkánybábu elégetésével akarták elűzni őket.

Egyes helyeken tüzes kerekeket görgettek, mert azt remélték, hogy a földi tűz segíti a Napot, hogy újra erőre kapjon. Eleinte azért öltöztek ijesztő jelmezekbe, hogy elűzzék a halált, a rosszat és a hideget. Az első maskarások halottas menetet utánozva masíroztak, az eljátszott temetés után nagy dáridót csaptak, hiszen a tél eltemetésének mindenki örült. Mindemellett a gazdag lakomákkal a természetet is bőségre kívánták ösztönözni.

Magyarországon a 15. század óta ismeretes. Jellemzője, hogy a hétköznapi élettől eltérő dolgok történhetnek, felbomolhat a szokásos rend, "a feje tetejére áll a világ".

A hosszú böjtre való felkészülésnek megfelelően ebben az időszakban az evés-ivás, a mulatozás szinte kötelező volt. A táncmulatságok mellett különböző játékokat, vetélkedőket rendeztek, de ilyenkor volt a legtöbb lakodalom is a falvakban."

Ezt követően kezdődött a mulatság. A zenét a Sámsoni fiúk szolgáltatták. A vacsora natúr szelet, töltött csirkecomb, krumplipüré, dinsztelt káposzta volt.

Vacsora után néhányan beöltöztek farsangi jelmezbe, körbe vonultak a teremben, majd folytatódott a mulatság. Nagyon jó hangulatban telt az este, kellemesen kikapcsolódtak a résztvevők.

A képeket Majsai Sándorné Erikának köszönjük.

Tóth Sámuelné beszél a farsang eredetéről. A vacsora felszolgálva. Beszélgetés, zene, tánc és jelmezes résztvevők tették emlékezetessé az estet. Beszélgetés, zene, tánc és jelmezes résztvevők tették emlékezetessé az estet. Beszélgetés, zene, tánc és jelmezes résztvevők tették emlékezetessé az estet. Beszélgetés, zene, tánc és jelmezes résztvevők tették emlékezetessé az estet. Beszélgetés, zene, tánc és jelmezes résztvevők tették emlékezetessé az estet. Beszélgetés, zene, tánc és jelmezes résztvevők tették emlékezetessé az estet. Beszélgetés, zene, tánc és jelmezes résztvevők tették emlékezetessé az estet. Beszélgetés, zene, tánc és jelmezes résztvevők tették emlékezetessé az estet. Beszélgetés, zene, tánc és jelmezes résztvevők tették emlékezetessé az estet. Beszélgetés, zene, tánc és jelmezes résztvevők tették emlékezetessé az estet. Beszélgetés, zene, tánc és jelmezes résztvevők tették emlékezetessé az estet. Beszélgetés, zene, tánc és jelmezes résztvevők tették emlékezetessé az estet. Beszélgetés, zene, tánc és jelmezes résztvevők tették emlékezetessé az estet. Beszélgetés, zene, tánc és jelmezes résztvevők tették emlékezetessé az estet. Beszélgetés, zene, tánc és jelmezes résztvevők tették emlékezetessé az estet. Beszélgetés, zene, tánc és jelmezes résztvevők tették emlékezetessé az estet. Beszélgetés, zene, tánc és jelmezes résztvevők tették emlékezetessé az estet. Beszélgetés, zene, tánc és jelmezes résztvevők tették emlékezetessé az estet.

 Vissza a hírek, események listájához... 

Copyright © by Mátyás Utcai Olvasókör. All Rights Reserved.
HU-6800 Hódmezővásárhely, Mátyás utca 7. olvasokor[kukac]matyasutcaiolvasokor.hu
Copyright © by Ibituba.hu for Mátyás Utcai Olvasókör.