A Mátyás Utcai Olvasókör épületének homlokzata.

2023. szeptember 16.
Nádasladányi kirándulás

A képen a nádasladányi kastély látható.

A közelmúltban felújított kastélyt Nádasdy Lipót gróf, a nagy múltra visszatekintő család leszármazottja hozta létre az 1800-as évek közepén, akkor még Sárladány településen. Kérésére 1859-ben engedélyezte a Belügyminisztérium a település nevének Nádasd-Ladányra változtatását.

Az épületegyüttes hazánk legszebb Tudor-stílusban épült kastélya, Linzbauer István tervei alapján. Parkja 60 hektáron terül el.

Kiemelkedő terme az ősök csarnoka, ahol a család egész alakos képmásai kerültek kiállításra. (A Nádasdy család készíttetett Magyarországon először nagyméretű egész alakos portrékat a 17.században.) Másik kiemelkedő jelentőségű terme a könyvtár, mely Hauszmann Alajos tervei alapján készült el, és a helyi lakosok is igénybe vehették heti egy alkalommal.

A kastély ma a Magyar Állam tulajdonából ki nem adható műemlék.

A család néhány leszármazottja ma ismét Magyarországon él - emigrációt követően -, pl. Nádasdy Borbála írónő, aki a kastélyt rendszeresen látogatja, aktívan részt vesz programjain.

Az impozáns kastély látogatását követöen rövid pihenővel, fagyizás után kellemesen kikapcsolódva, újabb ősi magyar család rövid történetének ismeretével tértünk haza.

A képeket Majsainé Erika küldte az oldal számára.

A kiránduláson készült képek. A kiránduláson készült képek. A kiránduláson készült képek. A kiránduláson készült képek. A kiránduláson készült képek. A kiránduláson készült képek. A kiránduláson készült képek. A kiránduláson készült képek. A kiránduláson készült képek. A kiránduláson készült képek. A kiránduláson készült képek. A kiránduláson készült képek. A kiránduláson készült képek. A kiránduláson készült képek. A kiránduláson készült képek. A kiránduláson készült képek. A kiránduláson készült képek. A kiránduláson készült képek. A kiránduláson készült képek. A kiránduláson készült képek. A kiránduláson készült képek. A kiránduláson készült képek. A kiránduláson készült képek. A kiránduláson készült képek. A kiránduláson készült képek.

 Vissza a hírek, események listájához... 

Copyright © by Mátyás Utcai Olvasókör. All Rights Reserved.
HU-6800 Hódmezővásárhely, Mátyás utca 7. olvasokor[kukac]matyasutcaiolvasokor.hu
Copyright © by Ibituba.hu for Mátyás Utcai Olvasókör.