A Mátyás Utcai Olvasókör épületének homlokzata.

2024. június 01.
Kirándulás Ozorai Pipo várába

A képen az Ozorai Pipo-várkastély látható.

Június 01-én olvasókörünk meglátogatta Ozorai Pipo várát. Az egy napos kirándulás nagyon jól sikerült – csodákat láttunk.

A reneszánsz hangulatú várat a firenzei kereskedőcsalád sarja Filippo Scolari építtette, miután feleségül vette Ozorai Borbálát, a vidék urának leányát. A vár nem igazán hasonlított a korabeli várakra, díszítése leginkább az itáliai városi palotákra emlékeztetett.

Filippo Scolari - akit Magyarországon neveztek Ozorai Pipo-nak - legendás hadvezéri képességekkel rendelkezett, tizennyolc győztes hadjáratot vezetett a törökök ellen. Egész életét Zsigmond király szolgálatának szentelte. A király holtig tartó barátsággal és bizalmas kiváltságokkal jutalmazta. Lippán hunyt el 1426-ban, hadi érdemeiért a magyar királyok temetkezési helyén, Székesfehérváron a bazilikában helyezték örök nyugalomra.

A várkastélyban Borbála asszony hálószobája, a díszes trónterem, a reneszánsz ebédlő, valamint a vár felszentelt kápolnája is megtekinthető, a fegyvergyűjtemény és a XVII. századi főúri konyha mellett. A vártörténeti kiállításon 3D filmvetítés is segíti a látogatót egy dicsőséges letűnt kor megismerésében.

A képeket Majsainé Erikának és Tóthné Idának köszönjük.

Ozorai Pipo vára - részlet. Ozorai Pipo vára - részlet. Ozorai Pipo vára - részlet. Ozorai Pipo vára - részlet. Ozorai Pipo vára - részlet. Ozorai Pipo vára - részlet. Ozorai Pipo vára - részlet. Ozorai Pipo vára - részlet. Ozorai Pipo vára - részlet.

 Vissza a hírek, események listájához... 

Copyright © by Mátyás Utcai Olvasókör. All Rights Reserved.
HU-6800 Hódmezővásárhely, Mátyás utca 7. olvasokor[kukac]matyasutcaiolvasokor.hu
Copyright © by Ibituba.hu for Mátyás Utcai Olvasókör.